commissievanrijn

Hoe kan je als leraar het beste omgaan met tijdsdruk?

Leraar zijn is een veeleisende baan, en de meeste leraren hebben torenhoge verwachtingen van hun werk. Een van de grootste uitdagingen van het beroep is de tijdsdruk die gepaard gaat met het onderwijzen van studenten. Of het nu gaat om het voorbereiden van lesmateriaal, het nakijken van opdrachten, of het organiseren van klasactiviteiten, leraren zijn vaak onder druk gezet om veel taken in een beperkte tijdspanne te volbrengen. Dit kan leiden tot stress en burn-out, wat weer een negatief effect kan hebben op de kwaliteit van het onderwijs. Gelukkig zijn er bepaalde strategieën die kunnen helpen bij het omgaan met tijdsdruk als leraar zonder het verspillen van onderwijstijd

Prioritiseer en organiseer

Een van de eerste dingen die een leraar kan doen om met tijdsdruk om te gaan, is het prioriteren en organiseren van taken volgens belangrijkheid en urgentie. Dit betekent dat leraren zich moeten richten op de belangrijkste taken en deze eerst voltooien, voordat ze verdergaan met minder dringende taken. Het is ook belangrijk om een ​​dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse planning bij te houden om een ​​overzicht te hebben van taken en deadlines. Dit kan helpen bij het verminderen van stress en het gevoel van overweldigd te zijn.

Efficiënt gebruik van technologie

Technologische hulpmiddelen kunnen het leven van een leraar gemakkelijker maken als het gaat om tijdsbeheer. Dit omvat het gebruik van digitale kalenders, zoals Google Agenda, om lessen en deadlines te plannen, evenals het gebruik van educatieve apps zoals Kahoot, Quizlet, en Padlet om leerlingen te helpen bij het leren en hun voortgang bij te houden.

Minimaliseer afleidingen

Afleidingen zoals e-mailmeldingen, sociale media, en telefoongesprekken kunnen de tijd van een leraar verspillen en de focus verstoren. Leraren kunnen beter hun telefoon op stil zetten, notificaties instellen, en zichzelf opleggen om zich te concentreren op de taken die ze moeten voltooien. Dit kan niet alleen helpen bij het omgaan met tijdsdruk, maar ook bij het verbeteren van de productiviteit en het leveren van kwaliteitswerk.

Delegeer taken

Een andere manier voor leraren om met tijdsdruk om te gaan, is door bepaalde taken te delegeren aan medewerkers zoals assistenten of studenten. Dit kan helpen om taken sneller gedaan te krijgen en administratie te verminderen. Het is echter belangrijk om te zorgen voor een goede training en ondersteuning zodat degenen aan wie taken zijn gedelegeerd, weten hoe ze deze moeten uitvoeren en met vertrouwen kunnen werken.

 

Neem voldoende pauzes

Het is niet bevorderlijk om de hele dag hard te werken zonder pauzes te nemen. Door regelmatig pauzes te nemen, kunnen leraren hun hersenen ontspannen en hun energie en mentale vermogen herstellen, waardoor ze effectiever kunnen werken. Pauzes kunnen bestaan ​​uit wandelingen, korte gesprekken, en een adequate lunchpauze. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat pauzes passen bij individuele behoeften en tijdsplanning. Kijk voor meer tips eens op www.stichting-leerkracht.nl.